Blog

Mi a fényerő (cd), a fényáram (lm) és a fényintenzitás (lx)?

A múltban a világítást, különösen az izzókat a “teljesítmény” – az adott izzó teljesítménye vagy energiafogyasztása – alapján választottuk ki. Mivel minden volfrámizzó fényhasznosítása nagyjából azonos volt (10-15lm/W), a választás a „minél több watt, annál több fény” elven működött. Ma már nem ez a helyzet.

Több

Mi az a CRI? Miért fontos a színvisszaadási index?

A színvisszaadási index (CRI- Color Rendering Index) a mesterséges világítás színvisszaadásának a napfényhez való hasonlóságát méri. Minél magasabb a CRI, annál valósághűbbnek tűnnek a színek az adott megvilágítás mellett. Az ábra azt mutatja, hogy a körte milyen színeket kaphat különböző CRI értékű megvilágításban:

Több

Mi az a LED chip? Milyen típusokat használnak?

Régen a fény forrása a tűz volt, később, Edison találmánya után az izzószál. Ma már a LED világításról van szó. De mi hozza létre a LED lámpák fényét? Milyen típusokat ismerünk, és hogyan néznek ki ezek a fényforrások? A következő cikkben ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Több

Amit a LED világítás élettartamáról tudni kell

A LED világítás élettartama 20 000 és 100 000 óra között mozog. Napi 6 óra világítás mellett, az év 365 napján, ez legalább 9 éves élettartamot jelent. Azonban még ennyi idő elteltével sem történik meg az, ami a régi világítással, hogy a fényforrás kialszik. Csak a fényerősség csökkenése következik be, azaz a fénytermelés egy bizonyos szint alá csökken.

Több

Mit jelent a fény színhőmérséklete? Milyen színű fényt válasszunk?

A megfelelő világítás kiválasztásánál fontos tényező a fény színe. Ezt az értéket, amelyet a fény színhőmérsékletének is neveznek (CCT – Correlated Colour Temperature, vagy korrelált fényhőmérséklet) értékét pedig Kelvinben adják meg. A LED világítás tipikus fényhőmérséklete 3000K, 4000K, 6000K és 6500K. Más fényforrások és körülmények esetén ez alacsonyabb vagy akár magasabb is lehet. A következő ábra a különböző Kelvin skálát mutatja.

Több

Mit jelent az IP védettség?

Az IP védettség mozaikszó, az angol International Protection (néha Ingress Protection) kifejezések rövidítése, mely Nemzetközi Védettségmegjelölés is. Az elektromos készülékek burkolatát felhasználási céljától, illetve a felhasználás jellegétől függően szilárdtest és víz behatolás elleni védelemmel látják el. A védelem szintjét az IP jelölés utáni két szám határozza meg:
Több

Mi a sugárzási szög?

Gyakran találkozunk a sugárzási szöggel, annak beesési szögével kapcsolatos kérdésekkel a LED izzók, reflektorok és más lámpatestek kapcsán. A következőkben megpróbálunk rá egyszerű magyarázatot adni.

Több