A LED, halogén, takarékos és klasszikus izzók összehasonlítása

Ha Ön egyike azoknak, akik LED világításban gondolkodnak, de nem biztosak benne, hogy megéri-e a vásárlásuk, valószínűleg meg tudjuk Önt győzni néhány alábbi tényekkel.

Megtakarítás és befektetés megtérülése

A LED technológia a leggazdaságosabb világítás.

Energiamegtakarítás – A hagyományos (klasszikus) izzókhoz képest a megtakarítás 80-90%. Ez annak köszönhető, hogy a LED-ek nagyobb hatékonysággal alakítsák át az energiát világításhra – akár 90%-ot is. A hagyományos izzók csak 8%-os hatékonysággal képesek műkodni. Vagyis a LED világítás jelentősen nagyobb fényáramot (lumeneket) bocsát ki wattonként. A legkorszerűbb LED-ek elérik a 100 lm/W-ot, míg a klasszikus izzók csak 15 lm/W-ot érnek el.

izzo-fogyasztas

Idő megtakarítás – A LED élettartama alatt nincs szükség karbantartásra. Ugyanakkor, ha a LED 50-szer hosszabb ideig tart, mint egy hagyományos izzó, ez azt jelenti, hogy 50-szer kevesebb üzlet látogatás (vagy online rendelés), 50-szer kevesebb létra használat a villanykörte cseréjéhez és 50-szer kevesebb bérleti költség emelvénykért cégeknek.

Gyors megtérülés – Már a mai áron is, minden LED világítás megvásárlása 100%-os, a visszatérülés minden bizonnyal rövidebb, mint a termék garanciája. A legtöbb termék esetében akár egy éven belül is visszatérülhet, sok LED termék akár néhány hónapon belül is visszatérülhet. Számológépet talál minden termékoldalon, amely automatikusan kiszámolja a megtakarításokat és a megtérülést.

Élettartam

A LED chipek még az élettartamuk vége után sem égnek ki, csak fokozatosan elveszítik az erősségüket. Az élettartamokat ezer órákra becsülik, míg a LED fényereje meghaladja az eredeti fényerő 70%-át.

Akár 50-szeres élettartam – A LED chipek élettartama minimális eredeti fényerősség 70%-nál 20 és 50 ezer óra között van, néha 100 ezer órán át. A hagyományos izzók élettartama 1000 óra.

izzo-elettartam

Nem tudja elképzelni, hogy mennyi 20 vagy 50 ezer óra fény? Lássa az alábbi táblázatot (vegye figyelembe, hogy a LED világításra legalább 2 év garanciát válalunk).

Napi világítási orák száma Évi világítási napok száma Élettartam 20000 óra Élettartam 50000 óra
24 óra 365 nap 2,3 év 5,7 év
12 óra 250 nap 6,7 év 16,7 év
8 óra 250 nap 10 év 25 év
4 óra 250 nap 20 év 50 év

A kapcsolási ciklus nem befolyásolja a LED-et – A be- és kikapcsolások száma nem befolyásolja a LED élettartamát. A klasszikus fénycsöveknél, minél többet kapcsol be és ki a fénycső, annál rövidebb az élettartama.

Reklamáció lehetősége – Gyakran nincs figyelembe véve az az előny, hogy hosszú élettartamuk miatt ezek az izzók reklamálhatók. A gyártó ill. a kiskereskedő nem hivatkozhat az izzóra, hogy az az élettartama után van. Egy év 8760 óra. Ez azt jelenti, ha az izzó mindvégig világítana, két év alatt több mint 17500 óra világításnyi időt érne el. Ez még mindig a LED világítás legalacsonyabb élettartama alatt van.

Minőségi jellemzők

Színes fényt létrehozása – Ha színes (RGB) LED-es világítás használnak, akkor könnyedén megváltoztathatja a fény színét.

Dimmelhetőség – A dimmelhető LED nem változtatnak a fény színén, ha csökkentik a bemenőteljesítményt. Ellentétben a hagyományos izzókkal, amelyek sárgás fényt adnak a bemenőteljesítményt csökkentésekor.

Azonnali teljes fényerősség – A takarékos kompakt fénycsövekkel vagy lineáris fénycsövekkel ellentétben, amelyek fokozatosan érik el a teljes fényerőt, a LED azonnal teljes intenzitással világítanak.

Nincs infravörös vagy UV sugárzás – A LED világítás nem termel infravörös vagy UV-sugárzást, ezért galériákban és múzeumokban is használható.

Nem vibráló fény – A LED világítás ellenáll a vibrációknak, ezért különböző iparágakban használják őket.

Alacsonyabb hőtermelés – A hagyományos fényforrásokhoz képest összehasonlíthatatlanul kevesebb hőt termelnek, alkalmasak élelmiszerraktárak, fagyasztók és hasonlók számára is. Az alacsony hőmérséklet nem befolyásolja a LED világítás teljesítményét, mint a klasszikus, kompakt fénycsöveknél.

Környezet védelem

Legalacsonyabb CO2-kibocsátás – Az energiatakarékosságnak köszönhetően a LED a legalacsonyabb CO2-kibocsátással rendelkeznek minden típusú fényforrásból.

izzo-kibocsatas

Nincsenek mérgező anyagok a gyártásnál – A LED-ek nem tartalmaznak higanyt, ólmot, argont, xenont, kriptonot vagy más veszélyes elemeket.

Kevesebb hulladék – Mivel a LED-ek élettartama sokkal hosszabb, így kevesebb izzót kell kidobni és ezáltal kevesebb a hulladék is.

Hozzászólás