Mi az a CRI? Miért fontos a színvisszaadási index?

A színvisszaadási index (CRI- Color Rendering Index) a mesterséges világítás színvisszaadásának a napfényhez való hasonlóságát méri. Minél magasabb a CRI, annál valósághűbbnek tűnnek a színek az adott megvilágítás mellett. Az ábra azt mutatja, hogy a körte milyen színeket kaphat különböző CRI értékű megvilágításban:

Különböző színvisszaadási index értékek

A CRI egységet a képletekben Ra, average Rendering score = átlagos színvisszaadási pontszám néven említik. A 0 és 100 közötti tartományban található ez az érték, és a napfény hullámhosszának százalékos arányát mutatja a mesterséges megvilágításban. Egyszerűen fogalmazva, a nap olyan fényt bocsát ki, amelynek CRI értéke 100. Olyan hullámhosszt tartalmaz, amelyek által természetes módon adják vissza a színeket – ehhez vagyunk hozzászokva. Nos, a CRI azt fejezi ki, hogy a mesterséges világítás fénye hány százalékban hasonlít a napfényéhez. A világítás csak megközelíteni tudja ezt a fényt, egyenlővé tenni nem.

A “klasszikus” volfrámszálas izzó CRI értéke közel 100, de a legtöbb LED izzó CRI értéke 80 körül van. Bár a kínálatban már 95 CRI értékű LED világítás is elérhető.

A CRI szorosan összefügg a fényhőmérséklettel. A CRI a 4000-5500K spektrumban a legkifejezőbb, amelyet többnyire a fény semleges fehér színének neveznek. Ugyanakkor minél magasabb a CRI, annál alacsonyabb a lámpatest fényáramának értéke – 70 és 90 CRI között nagyjából 15%-os lumenérték különbség van.

Magas színvisszaadási indexre van szükség főleg a következő helyeken:

  • a konyhában, hogy az élelmiszerek és ételek vonzóbbak legyenek,
  • a fürdőszobákban, hogy a színek a sminkeléskor úgy nézzenek ki, mint a napon,
  • a folyosón, ill. ruhák kiválasztásakor a szekrényben
  • az egészségügyben – műtők, fogászati klinikák,
  • az audiovizuális iparban – színházak, film- és fotóstúdiók vagy sminkszobák,
  • üzletekben – ékszerüzletekben, ruházati üzletekben, szépségszalonokban,
  • általában mindenhol, ahol a legpontosabb színvisszaadás szükséges.

Alacsony CRI világításban az emberek betegnek, unottnak vagy fáradtnak tűnhetnek. Az alacsony index a következőket eredményezheti:

  • torz észlelés (távolság, színkontraszt, térbeli tájékozódás),
  • szemfáradtság, fejfájás és egyéb egészségügyi problémák,
  • alacsonyabb koncentráció és ezért magasabb hibaarány.

Az Ra 80 érték az Európai Unió által a háztartási világításhoz meghatározott minimális érték. Kültéri használatra elegendő a 65-70 CRI (pl. udvari vagy kerti világításhoz).

Az alábbi táblázat felsorolja a CRI értékeket osztályozási kategóriákkal:

Kategória Ra Színvisszaadás
1 A >90 kiváló
1 B 80-90 kiváló
2 A 70-80
2 B 60-70
3 40-60 gyengébb
4 <40 gyenge

 
Példa az alacsony CRI értékre például a nátriumgőzlámpás utcai lámpák (sárga fény). Ezeknek a lámpáknak a CRI értéke 30 körül van, ami nagyon alacsony. Valamivel jobbak (Ra 50 körüli) a higanytartalmú lámpák. Közepes értéket (Ra 60-70) érnek el a fémhalogénlámpák.

A 80 feletti érték nagyon magasnak számít, amit a LED termékek, de a nemesgázokat (xenon, argon, neon) vagy halogénlámpákat tartalmazó lámpatestek is elérnek. A 90 érték felett a klasszikus izzólámpák, fénycsövek vannak, de manapság egyre bővül a magasabb CRI indexű LED világítás kínálata is.

Fényforrás Teljesítmény (W) CRI
Klasszikus izzók 25-100 100
Halogén izzók 20-300 100
Lineáris fénycsövek 14-80 80-98
Kompakt fénycsövek 5-80 80-90
Fémhalogén lámpák 20-2000 65-90
Nagynyomású nátriumkisüléses lámpák 50-1000 20-30
Alacsony nyomású nátriumkisüléses lámpák/td> 18-180 10-20
Elektróda mentes indukciós kisülési lámpák 35-300 80
LED diódák 0,01-3 70-95

 
A táblázatban feltüntetett értékek hozzávetőlegesek, mivel az egyes gyártók eltérő értékeket állíthatnak be.

Végezetül egy kis módszertan: a CRI kiszámításához leggyakrabban a 8 színskálát használják. A mesterséges világítás minden egyes színét összehasonlítjuk a napfény (vagy a hagyományos izzó) természetes színével. Minden egyes összehasonlításhoz kapunk egy 0 és 100 közötti hasonlósági pontszámot – R1, R2, …, R8. Nos, akkor ezeknek az értékeknek a számtani átlaga az eredő Ra (a = átlag), vagy CRI. Van egy kiterjesztett CRI is – ebben az esetben akár 15 színt is összehasonlíthatunk.

Hozzászólás