Mit jelent a fény színhőmérséklete? Milyen színű fényt válasszunk?

A megfelelő világítás kiválasztásánál fontos tényező a fény színe. Ezt az értéket, amelyet a fény színhőmérsékletének is neveznek (CCT – Correlated Colour Temperature, vagy korrelált fényhőmérséklet) értékét pedig Kelvinben adják meg. A LED világítás tipikus fényhőmérséklete 3000K, 4000K, 6000K és 6500K. Más fényforrások és körülmények esetén ez alacsonyabb vagy akár magasabb is lehet. A következő ábra a különböző Kelvin skálát mutatja.

Fényhőmérséklet

A fényhőmérséklet változás jelensége napközben is megfigyelhető. Reggel, napfelkeltekor a fény színe 1800K-2500K, délelőtt 2700K-3500K, délben pedig 4200K-10000K, az időjárási viszonyoktól és az évszaktól is függően. Délutántól ismét csökken a fény színhőmérséklete.

Fényhőmérsékletek típusai

Meleg fehér a kikapcsolódáshoz (3000K)

Nappali megvilágítása meleg fehér fénnyelA klasszikus izzószálas izzók (Edisonok) meleg fehér fényt árasztottak. A gyertyafényhez vagy a naplemente fényéhez is hasonlítható. A meleg fehér szín a nyugalom érzetét kelti, ezért ezt a színt nyugodt helyiségekbe, például hálószobákba, gyerekszobákba vagy nappalikba ajánljuk. De például a WC-ben is, hogy a fény ne ébressze fel Önt, amikor éjszaka vagy reggel meglátogatja ezt a helyiséget. 😊

Az elképzelés érdekében, íme néhány példa a meleg fehér fény színeire:

  • 1400K – izzó szén
  • 1900K – gyertya
  • 2500K – napfelkelte és napnyugta
  • 2800K – klasszikus izzószálas izzó

Semleges fehér normál tevékenységekhez (3500K-5500K)

Fürdőszoba megvilágítása semleges fehér fénnyelA semleges fehér fényt nappali fehérnek is nevezik – mivel a mi éghajlatunkon a nap nagy részében a nappali fényhez hasonlít. Ez az “arany középút”. Ezt a fényszínt használhatja olyan helyeken, ahol dolgozni szeretne, de ott is, ahol pihenni szeretne.

Alkalmas a konyha, a fürdőszoba, a dolgozószoba vagy akár a gyerekszoba világítására. A semleges fehér színű fényt teraszok, üzletek, irodák vagy orvosi rendelők megvilágítására is használják.

Az elképzelés érdekében, a semleges fehér fényszínekre is adunk példákat:

  • 3500K – világítás a stúdióban
  • 4200K – délelőtti órákban
  • 5000K – neoncső

Hideg fehér a munkához (6000K felett)

Töltőállomás megvilágítása hideg fehér fénnyelA hideg fehér fény színe alkalmas olyan helyekre, ahol fokozott figyelemre és koncentrációra van szükség. Ezért ajánljuk konyhapultok, munkalapok, irodák, műhelyek vagy garázsok megvilágítására.

Az iparban, ahol ez a fényszín a legelterjedtebb, raktárak, gyártócsarnokok, benzinkutak vagy akár parkolók megvilágítására használják.

Az elképzelés érdekében, a hideg fehér fényszínekre is adunk példákat:

  • 5600K – fényképezőgép vaku
  • 6000K – napsütéses nap, árnyékban
  • 6500K – xenon autólámpák
  • 8000K – nappal, részben felhős
  • 10000K – felhős, ködös
  • 14000K – csövek a szoláriumban
  • 20000K – UV sterilizáló lámpák

RGB a hatás kedvéért

Étterem megvilágítása RGB LED reflektorokkalAz RGB LED világítás képes a fény színének megváltoztatására, amely három alapszín – a piros (Red), a zöld (Green) és a kék (Blue) – egymásra helyezésével jön létre. Az RGB LED világítás fehér színe nem rendelkezik ugyanazzal a fényáramlással és árnyalattal, mint az egyszínű LED világítás fehér fénye. Ha teljes fehér színű fényt szeretne, választhatja az RGB+W világítást, ahol az RGB chipek mellett fehér színű fénychipek is vannak.

Ez a fajta világítás alkalmas dizájn kiegészítőként. RGB LED szalagokkal megvilágíthatja bárpultját vagy háttérből megvilágíthatja a tévéjét, RGB LED reflektorokkal pedig feldobhatja kertjét.

Milyen színhőmérsékletek illenek a háztartás különböző helyiségeibe?

A lámpa színének kiválasztásakor vegye figyelembe a belső tér és annak berendezési tárgyainak színét, illetve a megvilágítani kívánt teret. Egy túl sötét helyiség világosabb színű fényt igényel, egy világos helyiség viszont lágyabb, alacsonyabb hőmérsékletű fényt.

A fény színe hatással lehet a hangulatra, a munkakedvre vagy akár a melatonin szintre is. A hideg fehér szín a hálószobában megnehezítheti az elalvást vagy reggel ingerlékenyebbé tehet, míg a meleg fehér szín a dolgozószobában alacsonyabb koncentrációt okoz és ezáltal nehezebbé teheti a munkafeladatok megoldását.

A következő táblázatban felsoroljuk a helyiségeket és a megfelelő fényszíneket, hogy segítsünk a LED világítás kiválasztásában:

Meleg fehér Semleges fehér Hideg fehér
Nappali X X
Konyha X X
Gyerekszoba X X
Fürdőszoba X X
Dolgozószoba X X
Kert X X
Garázs X X

 

Végezetül egy kis fizika: a színhőmérséklet a fehér fény spektruma. A fekete test által kibocsátott hősugárzás színe. Az (abszolút) fekete test olyan hipotetikus test, amely a felszínére eső minden hullámhosszú elektromágneses sugárzást elnyeli. Egyszerűen fogalmazva: minél jobban melegítünk egy fekete testet, annál inkább változik a színe vörösről sárgára és fehérre (mint például egy vasdarab a kovácsműhelyben). Ha magas hőmérsékletet ér el, ez a szín akár kéknek is tűnhet.

Hozzászólás