Családi ház külső megvilágítása

Színhőmérséklet
Mindegyik zónához különböző színhőmérsékletet ajánlunk: a homlokzat vagy a külső megvilágításához válasszon meleg fehéret, a járdahoz a hideg fehéret valamint a kocsifeljáró megvilágításához semleges fehéret ajánlunk.
IP védettség kültérre
min. 44
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Kocsifeljáró világítás

vegye fontolóra az érzékelő fényeinek átkapcsolását vagy a fények bekapcsolását a kapu nyílásakor.

Eresz alatti világítás

inkább dekoratív világításról szól. Ideális az eresz alatti járda megvilágítására.

Járda világítás

elsősorban tájékozódásra és az ajtóhoz vagy kapuhoz való könnyű hozzáféréshez szolgál. Ugyanakkor díszítik a ház környékét. Javasoljuk, hogy válasszon olyan érzékelőket, melyek automatikusan be- és kikapcsolják a lámpákat.

Mire kell gondolni a családi ház külső megvilágításakor?

A járda, a homlokzat vagy akár a műút megvilágítása az, amit a vendégek legelőször látnak meg. Ezért kell elég figyelmet fordítania a ház külső világítására. Általánosságban:

 • Külső megvilágításként válasszon több fényforrást. A beltéri lámpákkal ellentétben, a kültéri a fénynek nincs mit visszavernie, erősebb lámpatesttel nem sokkal nagyobb területet tud megvilágítani – a lámpatest csak vakítóbb fényt biztosít.
 • Ha a lámpatesteket különböző időjárási körülmények érik, ne feledkezzen meg a megfelelő IP védelemről. Olyan helyeken történő használatra, ahol esik az eső, javasoljuk legalább az IP44 védettséget.
 • Egy családi ház környezetének megvilágításakor a szabvány meghatározza a megvilágítás intenzitását: 80-100lx = 80-100lm/m², de pl. 5-20lx = 5-20lm/m² elegendő a parkolóhoz. A 10W LED reflektorok 3 m magasságig történő telepítésekor javasoljuk, hogy ezeket a reflektorokat egymástól körülbelül 4m-re helyezze el – körülbelül 4 darabra lesz szüksége egy 40m²-es parkolóban.

Megvilágítási zónák

Létre kell hoznia a teraszon világítási zónákat, amelyeknek önállóan vezérelhetőnek kell lenniük. Az alábbiakban végig megyünk az egyes zónákon.

Járda világítása

A járda világítása elsősorban tájékozódásra és az ajtóhoz vagy kapuhoz való könnyű hozzáféréshez szolgál. Ugyanakkor díszítik a ház környékét. Javasoljuk, hogy válasszon olyan érzékelőket, melyek automatikusan be- és kikapcsolják a lámpákat.

 • A járda mellett elhelyezett kerti oszloplámpák. Ha nem szeretne elektromos kábeleket az oszlopokhoz húzni, válassza a napenergiával működő lámpatesteket. Ezenkívül javasoljuk az ilyen lámpatestek alatti vízelvezetést is – legalább 20 cm-es kavicsréteget a lámpatest alatt és körül, hogy az biztosan a vízbe merülés ellen védve legyen.
 • Az útburkolati lámpák “a járdán” helyezkednek el a tájékozódáshoz. Két lehetőséggel tudja megoldani a beszerelésüket: vagy vágjon a beszereléshez nyílásokat a csempékbe, hogy ezek a lámpák süllyeszthetők legyenek. Vagy vásároljon már kivágott nyílásokkal ellátott térköveket. Nem kell attól tartania, hogy a megvilágítások megsérülnek. Minőségi anyagokból készülnek, hogy ellenálljanak a különféle behatásoknak, valamint több típus is magas teherbírású. Személygépkocsival is áthajthat rajtuk.
 • A vízálló LED szalagoknak köszönhetően a járda teljes hosszában megvilágítható. A legjobb erre már a csempék lerakásakor gondolni, valamint a LED szalag felhelyezéséhez elégséges rést kell biztosítani.

Kültéri homlokzat világítás

Inkább dekoratív és biztonsági világításról szól. A választás során ügyeljen arra, hogy a fények ne világítsanak túl erősen (például a szomszédok felé), és hogy az esetleges tükröződés miatt megfelelő magasságban legyenek. Ezzel a világítással megakadályozhatja a nem kívánt látogatásokat is, mivel egy megvilágított ház elriasztja a tolvajokat. 😉

 • Kültéri LED fali lámpák, amelyeket elhelyezhet a ház homlokzatán. Mindenképpen ajánlunk egy ilyen lámpát a bejárati ajtó felé, pl. a fény szükségessége végett a kulcsok keresésekor.
 • LED reflektorok (esetleg RGB variációval is, a fény színének megváltoztatására), amelyeket a homlokzatra irányíthat. Válasszon gyengébb reflektorokat (10-20W), mivel ez csak dekoratív funkció.

Eresz alatti világítás

A homlokzati megvilágítással ellentétben ennek a lámpának közvetlen funkcionális felhasználása is van – ideális az eresz alatti járda megvilágítására.

 • Nagyobb IP védelemmel rendelkező LED panelek, amelyeket besüllyeszthet a mennyezetbe.
 • Vízálló keretek GU10 LED izzókkal, inkább szűkebb megvilágítási szöggel, mivel elegendő a ház körüli kis terület megvilágításához.

Kocsifeljáró világítás

A világítás kiválasztásakor vegye fontolóra az érzékelő fényeinek átkapcsolását vagy a fények bekapcsolását a kapu nyílásakor.

 • Kerti LED oszloplámpák, amelyek a felhajtóra vannak irányítva.
 • LED reflektorokkal megvilágíthatja a kocsifeljárót és a környéket.

Vezérlés

 • Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
 • Fontolja meg a lámpák távirányítóval vagy akár mobilalkalmazás segítségével történő vezérlését.
 • Javasoljuk továbbá a világítás átkapcsolását egy érzékelővel.

Színhőmérséklet és IP védettség

Mindegyik zónához különböző színhőmérsékletet ajánlunk: a homlokzat vagy a külső megvilágításához válasszon meleg fehéret, a járda megvilágításához a hideg fehér színhőmérsékletet, valamint a kocsifeljáró megvilágításához semleges fehér színhőmérsékletet ajánlunk. Ez azonban csak a mi javaslatunk, a végső választás az Önöké. 😉

A kültéri lámpáknál a minimális IP44 védettséget válassza.