Kert megvilágítás

Kert megvilágítás
Színhőmérséklet
A kert megvilágításánál a melegebb árnyalatok felé kell igazodnunk, mivel ezek a helyek többnyire a pihenésre szolgálnak. RGB világítással feldobhatja a kert hangulatát!
IP védettség kültérre
min. 44
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Járda megvilágítás

Elsősorban tájékozódásra és az ajtóhoz vagy kapuhoz való könnyű hozzáféréshez használatosak, ugyanakkor szépítik is a ház környékét. Javasoljuk, hogy válasszon olyan érzékelőt, mely automatikusan be- és kikapcsolja a lámpákat.

Növény megvilágítás

Ügyeljen arra, hogy a lámpatestek ne legyenek túl alacsonyan (fűnyírás közben ne legyenek zavaróak), vagy arra, hogy a lámpatestek ne fedjék le épp azt, amit meg akarnak világítani.

Kerti tó megvilágítás

Egy világítással varázslatossá teszi a kerti tó környékét. A választás során vegye figyelembe azt is, hogy nincsenek-e élőlények a tóban (egyeseknek zavaró lehet a túl sok fény).

Mire kell gondolni a kert megvilágításakor?

Nem szabad alálebecsülni vagy kevesebb figyelmet fordítani a kerti világításra. Ez a világítás lehet funkcionális (pl. a járda világításához) vagy dekoratív (kis tavacska megvilágítása). Fontolja meg azt is, hogy a lámpának van-e tápfeszültsége, vagy a napelemes lámpák használatának lehetőségét. Ne feledkezzen meg a megfelelő IP védelemről, mivel ezek a lámpatestek különböző időjárási körülményeknek lesznek kitéve!

A kert megvilágításakor a szabvány meghatározza a 40-60lx = 40-60lm/m² fényerősséget. Ez az jelenti, hogy 70m²-es kerthez körülbelül 6 darab 20W-os LED reflektorra lesz szükség.

Megvilágítási zónák

Létre kell hoznia a kertben világítási zónákat, amelyeknek önállóan vezérelhetőnek kell lenniük. Az alábbiakban végig megyünk az egyes zónákon.

Járda megvilágítás

A járda világítása elsősorban tájékozódásra és az ajtóhoz vagy kapuhoz való könnyű hozzáféréshez használatosak, ugyanakkor szépítik is a ház környékét. Javasoljuk, hogy válasszon olyan érzékelőt, mely automatikusan be- és kikapcsolja a lámpákat.

 • A vízálló LED szalagoknak köszönhetően a járda teljes hosszát megvilágíthatja.
 • Kerti LED oszloplámpák, amelyeket a járda mellett helyeznek el.
 • A jobb tájékozódás érdekében a LED talajlámpák, melyek a járdába helyezhetőek.

Növény megvilágítás

Az ilyen típusú világítással ügyeljen arra, hogy a lámpatestek ne legyenek túl alacsonyan (fűnyírás közben ne legyenek zavaróak), vagy arra, hogy a lámpatestek ne fedjék le épp azt, amit meg akarnak világítani.

 • Kerti LED lámpák, amelyeket a földbe illeszthet, és megvilágíthatja a fákat, bokrokat vagy más tárgyakat, melyeket ezáltal emel ki.
 • A napelemes LED lámpák, ha nem tudja, vagy nem akarja a kábelezést oldani.
 • Vízálló LED szalagok vagy neon flex LED szalagok, amelyekkel dekoratívan világíthatja meg kertjében a növényeket.

Kerti tó megvilágítás

Egy világítással varázslatossá teszi a kerti tó környékét. A választás során vegye figyelembe azt is, hogy nincsenek-e élőlények a tóban (egyeseknek zavaró lehet a túl sok fény).

 • Neon flex LED szalaggal megvilágíthatja a tavat a teljes kerületén, vagy akár megvilágíthatja a tavon átívelő hidat is.
 • Ha nem dizájnosan szeretné megoldani ezt a világítást, ideális választás lehet a LED reflektorok felszerelése. Alternatív megoldásként használhatja az RGB funkcióval rendelkező LED reflektorokat.

Vezérlés

 • Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
 • Fontolja meg a lámpák távirányítóval vagy akár mobilalkalmazás segítségével történő vezérlését.
 • Javasoljuk továbbá a világítás átkapcsolását egy érzékelővel.

Színhőmérséklet és IP védettség

A ház környékének megvilágításakor a melegebb színhőmérséklet választása ajánlatos, így például választhat semleges fehér színhőmérsékletet a járda megvilágításához, és meleg fehér színhőmérsékletet a növények és a kerti tavacska megvilágításához. Az RGB technológia használatának köszönhetően a színek váltogatását is beépítheti a kert megvilágításába.

A kültéri lámpáknál válassza a min. IP44 védettséget.