Konyha megvilágítás

Konyha megvilágítás
Színhőmérséklet
A konyha elsősorban az a hely, ahol az ételek készülnek. Ezért inkább a hidegebb árnyalatokat javasoljuk - a semleges vagy a hideg fehér színhőmérsékletet.
CRI
min. 80
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Fővilágítás

az egész helyiséget meg kell világítania, kivéve azokat a helyeket, ahol további világításra van szükség. A műszaki előírások előírják, hogy a konyhának 300 lux körül kell lennie, azaz. 300 lumen/m2.

Hangulatvilágítás

viszonylag kevés fényt igényel, és feladata minimális fény létrehozása akár a tájékozódáshoz. Este alkalmas késői hazaérkezéshez, romantikus vacsorához vagy hűtőszekrénylátogatáshoz… 😊

A konyhai asztal/sziget megvilágítása

elsősorban funkcionális világításra van szükség, ugyanakkor dizájn fényre is. Függő lámpák esetén ügyeljen arra, hogy a lámpatestek "illeszkedjenek" a konyha kialakításához.

Fények különböző tevékenységekhez

bizonyos tevékenységek során használt lámpákat értünk. Főleg az ételek szeleteléséről és általánosan az elkészítésükről szól a munkalapon vagy a konyhában, de akár a páraelszívó fénye is ide tartozik.

Mire kell gondolni a konyha megvilágításakor?

A konyha valószínűleg az a hely, ahol egy család a leggyakrabban találkozik, valamint az a helyiség, ahol más helyiségekkel ellentétben különös figyelmet igényel a megvilágítás. Itt elsősorban az ételek elkészítésével kapcsolatos tevékenységekre gondolunk, vagy akár a konyhában tartózkodásra.

A konyhai világítás azonban több tényezőtől függ, különösen a konyha méretétől, elrendezésétől, használatától, de arra is figyelni kell, hogy az ebédlőhöz vagy a nappalihoz csatlakoztatott e a konyha.

Megvilágítási zónák

Létre kell hoznia a konyhában világítási zónákat, amelyeknek önállóan vezérelhetőnek kell lenniük. Az alábbiakban végig megyünk az egyes zónákon.

Fővilágítás

 • A konyha fővilágításának az egész helyiséget meg kell világítania, kivéve azokat a helyeket, ahol további világításra van szükség. A műszaki előírások előírják, hogy a konyhának 300 lux körül kell lennie, azaz. 300 lumen/m2. Pl. egy konyha, ha 4x4m = 16 m2, körülbelül 4800 lumenre van szüksége. Különösen javasoljuk az asztal megvilágítását is.
 • Fő mennyezeti világításként a függő lámpákat javasoljuk, különösen az étkezőasztal felett, de süllyesztett LED paneleket vagy felszínre szerelhető LED paneleket is választhat.
 • Mindenképpen vegye figyelembe a lámpák számát és elhelyezését a konyhában, különös tekintettel a biztonságra és a baleseti sérülések elkerülésére.

Hangulatvilágítás

A hangulatvilágítás viszonylag kevés fényt igényel, és feladata minimális fény létrehozása akár a tájékozódáshoz. Este alkalmas késői hazaérkezéshez, romantikus vacsorához vagy hűtőszekrénylátogatáshoz… 😊

 • A konyhabútor megvilágítható egy LED szalaggal, amelynek azonban kiegészítő funkcióval kell rendelkeznie. A LED szalag a konyhaszekrények tetején is felszerelhető, ezáltal a konyha esztétikai oldalát erősíti.
 • Használhat fali lámpákat. A fény visszaverődik a falról, így nem fog világítani a szemébe, és a fal színének árnyalata lesz.
 • A mennyezeten gipszkartonba süllyesztett alacsonyabb intenzitású beépített LED szalagok vagy spotlámpák szintén hangulatos fényként szolgálhatnak.
 • A hangulat megvilágítást kiegészítő világításként kell érteni, amely gyakran csak a teljes konyha kialakításának befejezésére szolgál.

Fények különböző tevékenységekhez

Ez alatt a világítás alatt bizonyos tevékenységek során használt lámpákat értünk. Főleg az ételek szeleteléséről és általánosan az elkészítésükről szól a munkalapon vagy a konyhában, de akár a páraelszívó fénye is ide tartozik. Ezzel a világítással ügyeljen a nagyobb fényerőre, amelynek 350–400 lux szinten kell lennie.

 • A LED szalagok alkalmasak a munkalap megvilágítására, ill. az egész konyhabútor mentén történő világításra is.
 • Fénycsőves lámpák ajánlottak a konyhai világításhoz is, különösen azokon a területeken, ahol ételeket készítenek.
 • Páraelszívó vagy szagelszívó esetén (ha világítással van felszerelve) azt javasoljuk, hogy az izzót cserélje ki LED izzóra, a legtöbb esetben E14 menettel.

A konyhai asztal/sziget megvilágítása

Ezen a helyen elsősorban funkcionális világításra van szükség, ugyanakkor dizájn fényre is. Függő lámpák esetén ügyeljen arra, hogy a lámpatestek “illeszkedjenek” a konyha kialakításához.

 • A konyhasziget LED szalagokkal történő háttérvilágítását javasoljuk, a tervezés és az esztétika miatt is.
 • Alacsonyabb fényerősségű spotlámpák a bárpult felett vagy a gipszkarton mennyezetébe süllyesztve.
 • Függő lámpák filament izzókkal, hogy teljesítsék a “dizájn” funkciót. Ügyeljen azonban a magasságra a fényszórás és az esetleges magasság miatti balesetek végett 😊

Vezérlés

Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie:

 • Fontolja meg a fő világítás dimmelhetőségét, amennyiben nincs más esti lámpája.
 • Fontolja meg a fények vezérlését távirányítóval vagy akár mobilalkalmazással (is).

Színhőmérséklet és CRI

A konyhában a nappalihoz hasonlóan különböző színű fényeket használhatunk. Azokon a területeken, ahol az ételeket elkészítjük, de különösen ott, ahol a szeletelés történik, ajánlott a hideg fehér színhőmérséklet, mivel az árnyékolt és megvilágítatlan részek veszélyesek lehetnek és sérülést okozhatnak. A konyhai szekrények kiegészítő világítása elegendő a meleg fehér színhőmérséklettel. A semleges fehér színhőmérséklet elegendő a konyha többi világításához.

 • hideg fehér fényt adhat a munkafelülethez, amely akár 350 lux szintet is elérhet,
 • a kiegészítő és hangulat világítás, például a konyhai szekrények, meleg fehér fényűek lehetnek,,
 • fővilágítás és étkezőasztal világítása a semleges fehér.

Az Ra színvisszaadási indexnek (CRI) legalább 80 egységűnek kell lennie.