Nappali megvilágítás

Nappali megvilágítás
Színhőmérséklet
A nappali elsősorban pihenőhely, ezért inkább melegebb árnyalatú színhőmérsékletet kell választanunk – vagy meleg vagy semleges fehéret.
CRI
min. 80
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Fő világítás

jelentősen meg kell világítania az egész szobát. A műszaki szabványok előírják, hogy a pihenőhelyeken legalább 100 luxnak kell lennie, azaz 100 lumen/m2.A fő mennyezeti lámpának egyidejűleg esztétikusan kell kinéznie, hogy része legyen a nappali kialakításának.

Pihentető világítás

viszonylag kevés fényt bocsát ki, és feladata a félhomály megteremtése. Ez a fény célszerű lehet filmnézéshez, vagy beszélgetéshez a barátokkal és a családdal. Használhat fali lámpákat, amelyek fénye visszaverődik a faltól, vagy akár LED szalagokat vagy gipszkarton mennyezetbe beépített spotlámpákat.

Munkafények

Gondoljon a meghatározott célú világításra. Az állólámpák kiválóan alkalmasak kanapékhoz és fotelekhez, ha a nappaliban szeretne olvasni. Az asztali lámpák alkalmasak a nappaliban egy lehetséges íróasztalra, de dekoratív hatást is kifejthetnek. Optikailag megnövelhetik a teret, mivel "belül" bocsátanak ki fényt. Ha étkezőasztala van a nappaliban, ez egy másik zóna, amelyre külön megvilágítás szükséges.

Dekoratív lámpák

Több közvetett fényforrást kell elhelyeznünk a nappaliban. A TV-t vagy a bútorokat megvilágíthatjuk LED szalagokkal. Festmények, vitrinek, könyvtárak stb. pontmegvilágítással megvilágítható. A mennyezeti lámpatestek optikailag megemelhetik az alacsony mennyezetet. Az állólámpák alkalmasak a nappali szélén lévő sötétebb részek megvilágítására.

Mire kell gondolni a nappali megvilágításakor?

A nappali világítása lehet világos és élénk nappal, sötét és hangulatos esti filmnézés közben, valamint hangulatosan megvilágított az esti pihenés és borozás során. A nappali világításának mind ehhez alkalmazkodnia kell.

Ha még lehetősége van rá, gondoljon a nappaliban bebiztosítható természetes nappali fényre. A nagy ablakok, a világos falak és a tágabb tér biztosítja, a kevesebb mesterséges világítás szükségességét.

Megvilágítási zónák

A nappaliban létre kell hoznia úgymond világítási zónákat, amelyeknek önálló irányítása szükséges. Az egyes zónákat a következőképp kell értelmezni.

Fő mennyezeti világítás a mozgalmas pillanatokhoz

A nappali fő világításának jelentősen meg kell világítania az egész szobát. A műszaki szabványok előírják, hogy a pihenőhelyeken legalább 100 luxnak kell lennie, azaz 100 lumen/m2. Azt javasoljuk azonban, hogy kb. 2-szer ekkora legyen, hogy még a padlón játszó gyerekek is láthassák játékaikat. Azaz. kb. 200lx = 200lm/m2 nappali. Pl., ha a nappali mérete kb. 6x4m = 24m2, kb. 5000 lumenre van szüksége – ideális esetben 2 megfelelő lámpatestre, 2500 lumen értékkel.

 • A fő mennyezeti lámpának egyidejűleg esztétikusan kell kinéznie, még kikapcsolt állapotban is, hogy része legyen a nappali kialakításának. Ezért tökéletesen illenek erre a helyre a függő lámpák, valamint a nagyobb LED panelek és a szép pontmegvilágítások is.
 • A függőlámpákat esetlegesen a dohányzóasztal felé javasoljuk (amennyiben erre lehetőség van) – a fejjel való nem kívánt érintkezés elkerülése érdekében. 😊 A lámpa pántjának hossza legalább kétszer akkora legyen, mint a lámpatest hossza.

Pihentető világítás

A relaxációs fények viszonylag kevés fényt bocsátanak ki, és feladatuk a félhomály megteremtése. Ez a fény célszerű lehet filmnézéshez, vagy beszélgetéshez a barátokkal és a családdal.

 • Használhat fali lámpákat. A fény visszaverődik a falról, így nem fog a szemébe világítani, a lámpa színe felveszi a fal színének árnyalatát.
 • A süllyesztett gipszkarton mennyezetbe beépített LED szalagok vagy pontvilágítások szintén pihentető fényként szolgálhatnak.
 • Ha nem szereti a TV-t teljes sötétségben nézni, és dekoratív fényt használ közben, helyezze ezt el a látótávolságtól. Különben zavaró tényező lesz. Figyeljen a tévéképernyő esetleges fényvisszaverésére is.

Munkafények különböző tevékenységekhez

Gondoljon a meghatározott célú világításra – olvasás, rajzolás, munka stb., de a nappali sötétebb részének megvilágítására is, amely egyébként nincs megvilágítva.

 • Az állólámpák kiválóan alkalmasak kanapékhoz és fotelekhez, ha a nappaliban szeretne olvasni.
 • Az asztali lámpák alkalmasak a nappaliban egy lehetséges íróasztalra, de dekoratív hatást is kifejthetnek. Optikailag megnövelhetik a teret, mivel “belül” bocsátanak ki fényt.
 • Ha étkezőasztala van a nappaliban, ez egy másik zóna, amelyre külön megvilágítás szükséges.

Dekoratív lámpák

Több közvetett fényforrást kell elhelyeznünk a nappaliban:

 • A TV-t vagy a bútorokat megvilágíthatjuk LED szalagokkal, amelyek színe a hangulatnak megfelelően változtatható.
 • Festmények, vitrinek, könyvtárak stb. pontmegvilágítással vagy speciális hangsúlyos fali lámpákkal megvilágítható.
 • Az állólámpák alkalmasak a nappali szélén lévő sötétebb részek megvilágítására.
 • A mennyezeti lámpatestek optikailag megemelhetik az alacsony mennyezetet.

Vezérlés

Tippek a nappali megvilágítás vezérléséhez:

 • Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
 • Fontolja meg a fő világítás dimmelhetőségét, amennyiben nincs más esti lámpája.
 • Fontolja meg a fények vezérlését távirányítóval vagy akár mobilalkalmazással (is).

Színhőmérséklet és CRI

A nappali elsősorban pihenőhely, ezért inkább melegebb árnyalatú színhőmérsékletet kell választanunk – vagy meleg fehéret, vagy akár semleges fehéret. Természetesen ez egyénileg függő, és ha a hideg fehér fényt kedveli, használhatja azt is. Akár különböző színhőmérsékletet is használhat különböző igényekhez:

 • hideg fehér fényt tehet az asztalra, mivel támogatja a teljesítményt,
 • a meleg fehér fény pihentető világítás lehet,
 • fővilágításként semleges fehér színhőmérséklet ajánlott.

Az Ra színvisszaadási indexnek (CRI) legalább 80 egységűnek kell lennie.