Fürdőszoba megvilágítás

Fürdőszoba megvilágítás
Színhőmérséklet
Közvetlenül lefekvés előtt nem szabad kitenni szemünket a hideg színhőmérsékletnek . Ezért inkább melegebb árnyalatú színhőmérsékletet kell választanunk – vagy meleg vagy semleges fehéret.
CRI
min. 80
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Fő mennyezeti világítás

jelentősen meg kell világítania az egész helyiséget. A műszaki szabványok előírják, hogy a fürdőszobai helyiségekben legalább 250 luxnak kell lennie, azaz 250 lumen/m2.

Fürdőszobai tükör világítás

több fényt igényel, mint a fürdőszoba más részei. A fürdőszobai tükör által jól kell látnunk az arc és a test részleteit (pl. borotválkozáskor, hajformázáskor stb.).

Dekoratív világítás

esztétikai funkcióval rendelkező világítás, amely kiegészíti a fürdőszoba általános világítását. Főleg a zuhany és a fürdő megvilágítására és háttérvilágítására alkalmas.

Mire kell gondolni a fürdőszoba megvilágításakor?

A fürdőszoba világításának megtervezése függ a helyiség kialakításától. Lényeges, hogy van-e kád vagy zuhany, vagy mindkettő. Van-e WC a fürdőszobában, vagy külön helyiségben van kialakítva, van-e mosógép vagy szárító a fürdőszobában.

Ha még lehetősége van rá, gondoljon legalább minimális természetes nappali fény kialakítására a fürdőszobában. Az ablak és a világosabb falak biztosítják a kevesebb mesterséges világítás szükségességét.

Megvilágítási zónák

Létre kell hoznia a fürdőszobában világítási zónákat, amelyeknek önállóan vezérelhetőnek kell lenniük. Az alábbiakban végig megyünk az egyes zónákon.

Fő mennyezeti világítás

A fürdőszoba fő világításának jelentősen meg kell világítania az egész helyiséget. A műszaki szabványok előírják, hogy a fürdőszobai helyiségekben legalább 250 luxnak kell lennie, azaz 250 lumen / m2. Pl., ha a fürdőszoba mérete kb. 2x3m = 6 m2, nagyjából 1500 lumenre van szüksége. A lámpák fényerejét a fürdőszoba színe szerint válassza, ill. aszerint, hogy mennyire sötét vagy világos színek használatosak. Ha a sötét szín a domináns, akkor használjon nagyobb intenzitású fényeket, mivel a fény nem fog visszaverődni a felületekről. A világos színeknél a probléma éppen ellenkezőleg fordul elő: a nagyobb intenzitású fények miatt a világítás kellemetlen lehet a szemnek, ezért alacsonyabb intenzitású világítást kell választani.

 • Fő mennyezeti világításként javasoljuk a LED paneleket, falon kívül szerelhető vagy gipszkartonba beépíthető (süllyesztett) változatban.
 • Pontmegvilágításokat is választhat erre a célra. Különösen alkalmasak nagyobb fürdőszobákba, ahol a fény jobban szétszóródik, mint egy fő lámpa esetében.
 • Annak ellenére, hogy közkedveltek a függő lámpák, mi nem javasoljuk az elhelyezésüket a fürdőszobában (esetleg abban az esetben, ha a fürdőszoba belmagassága ehhez megfelelő) 🙂

A fő mennyezeti világítás általában nem érintkezik a vízzel, ezért elegendő az alap IP20 védelem. Ha mégis, az alábbiakban konkrét ajánlásokat talál a lefedettségre vonatkozóan.

Fürdőszobai tükör világítás

A fürdőszobai tükör által jól kell látnunk az arc és a test részleteit (pl. borotválkozáskor, hajformázáskor stb.), amely több fényt igényel, mint a fürdőszoba más részei. Ezért célszerű közvetlenül erre a célra lámpatestet rendelni.

 • A tükör fölé a speciális lámpatestek a legalkalmasabbak, de használhat más fali vagy lineáris lámpatestet is. A legfontosabb, hogy a tükörben lássuk szépségünket. 😊
 • Néhány tükör vagy komplett mosdó és tükör szettek már tartalmaznak világítást és részei a bútoroknak közvetlenül a gyártótól. Általában beépített forrású LED szalagról van szó. Amennyiben a LED szalag meghibásodik és a garanciális idő lejár, örömmel segítünk az új kiválasztásában. Ha a tükröt izzók világítják meg, akkor az izzó típusát általában egy kis címkén (E14, E27, GU10) jelzik.
 • A tükör spotlámpákkal (GU10, MR16) is megvilágítható a mennyezetről. Fontos, hogy elegendő fényt kell kibocsátaniuk.

Dekoratív világítás

Ami a dekoratív (ambiens) világítást illeti, a fürdőszoba számára egyértelmű a választás: LED szalag + tápegység + alu profil. Ebből a kombinációból alapvetően bármilyen világítást létrehozhat és megvilágítható vele a:

 • Zuhanyzó sarok, különösen fentről vagy függőleges fénycsíkként. Van lehetőség színváltoztatás (RGB) lehetőségével is.
 • A kád megvilágítása vagy háttérvilágítása.
 • A fürdőszoba teljes kerületének megvilágítására. Ez a világítás WC világításra is használható, ha külön helyiségről van szó.

Ezeknél a megoldásoknál azonban figyeljen az IP védelemre. Ezek a helyek valószínűleg érintkezésbe kerülnek a vízzel, ezért válasszon magasabb IP védettséget. A pontos ajánlásokat alább olvassa el.

IP védettség

A fürdőszobai világításhoz a leggyakrabban IP44-es és magasabb védettségű lámpatesteket keresnek. Vigyázzon, azonban ez a védettség nem mindenhol megfelelő a fürdőszobában, valamint nem szükséges mindenhol ilyen nagy védettségű világítás. Lásd a fürdőszoba IP zónáinak képét:

Fürdőszoba IP zónái

 • 0. zóna:A kádban vagy a zuhanyban történő használathoz legalább IPx7 védelemmel ellátott lámpákra van szükség.
 • 1. zóna:A kád feletti falon a padlótól 225 cm magasságig, vagy hasonlóan a zuhanyfalon, legalább IPx5 védelemmel ellátott lámpatestekre van szükség.
 • 2. zóna:IP44-es és annál nagyobb lámpatestekre van szükség a 2. zónához, illetve 60 cm-re a fürdőtől vagy a zuhanytól mindkét oldalra, de a falon a fürdő és a zuhany alatt 75 cm-re az 1. zóna felett (75 cm-el a padlótól 225 cm-re, ha a mennyezet ilyen magas). Mindezt abban az esetben, hogy nem kerül víz közvetlenül a lámpára.
 • 3. zóna:A 0., 1. és 2. zónán kívül elegendő az IP20 védelemmel ellátott lámpatest = a belső lámpatestek normál védettsége, ahol nem érintkezik vízzel.

Részletesen az IP védettségről »

Vezérlés

Tippek a fürdőszoba fényeinek vezérléséhez:

 • Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
 • Fontolja meg a fő megvilágítás dimmelhetőségét, ha nincs más esti lámpája.
 • Fontolja meg a lámpák távirányítóval vagy akár mobilalkalmazás segítségével történő vezérlését.

Színhőmérséklet és CRI

Általában a fürdőszobában kezdjük a napot, és ez az utolsó “megállónk” is lefekvés előtt. Ezért a színhőmérséklet megválasztásának a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

 • Közvetlenül lefekvés előtt nem szabad kitenni szemünket a hideg színhőmérsékletnek – blokkolja a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) termelését, és nehezebben tudunk elaludni, vagy rosszabbul fogunk aludni. Javasoljuk, hogy a fővilágításhoz semleges vagy meleg színhőmérsékletet válasszon.
 • A tükör fölé semleges fehér színhőmérsékletet ajánlunk, ilyen típusú fénynél a bőr természetes színű.
 • A fürdőszoba dekoratív világításának meleg fehér színhőmérséklet ajánlott, vagy bármilyen más, ami megfelel a dizájn szerint. Nagyon népszerűek az RGB megoldások, ahol a hangulatának megfelelően a fény színét megváltoztathatja (kék, piros, zöld stb.).

Az Ra színvisszaadási indexnek (CRI) legalább 80-nak kell lennie.