Garázs és műhelymegvilágítás

Garázs és műhelymegvilágítás
Színhőmérséklet
Ha műhelyként is használja a garázst, ahol „ezermesterkedik”, inkább a hidegebb árnyalatokat javasoljuk - a semleges vagy a hideg fehér színhőmérsékletet.
IP védettség kültérre
min. 44
Vezérlés
Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
Több infóért klikk a címkére!

Fő mennyezeti világítás

Meg kell világítania az egész teret, hogy az autó parkolásakor ne jelenjenek meg sötét részek. Azt javasoljuk, hogy a lámpatesteket ne központosítsák a garázsban, vagy ha igen, akkor csak nagyobb lámpatestű lámpákkal.

Munkaasztal megvilágítása

Ha műhelyként is használja a garázst, akkor külön világításra lesz szüksége a munkaasztal felett, ill. ott, ahol „ezermesterkedik”.

A garázs külső megvilágítása

Olyan világítást javaslunk külterületre, amely kellően megvilágítja azt, különösen a garázs bejárata és a garázskapu előtti terület.

Mire kell gondolni a garázs és műhely megvilágításakor?

A garázs gyakran az a része a háznak, amelyre kevés figyelem irányul, különösen a világítás terén. Ugyanakkor a garázs megvilágítása jelentősen megkönnyítheti vagy akár kényelmetlenné teheti életünket. A kocsifeljáró és a garázs környékének megfelelő megvilágítása segíthet a parkolásban. A megfelelő asztali világítás abban az esetben is segítségünkre lesz, ha a garázs műhelyként is szolgál. Végül, de nem utolsósorban a jobb megvilágításnak köszönhetően a garázsban könnyebben megtalálja azt, amit épp keres.

Ha még lehetősége van rá, gondoljon legalább minimális természetes nappali fényre a garázsban. Az ablak és a világosabb falak, valamint a tágasabb tér biztosítják a kevesebb mesterséges megvilágítás szükségességét.

Megvilágítási zónák

Létre kell hoznia a garázsban világítási zónákat, amelyeknek önállóan vezérelhetőnek kell lenniük. Az alábbiakban végig megyünk az egyes zónákon.

Fő mennyezeti világítás

A garázs fő világításának meg kell világítania az egész teret, hogy az autó parkolásakor ne jelenjenek meg sötét részek. Ez gyakran annak a ténynek köszönhető, hogy a mennyezet kellős közepén csak egy lámpa található, és gyakran a garázs alacsony mennyezete végett csak az autó teteje van megvilágítva. Ezért azt javasoljuk, hogy a lámpatesteket ne központosítsák a garázsban, vagy ha igen, akkor csak nagyobb lámpatestű lámpákkal.

 • A fő lámpaként elsősorban hosszú lámpatestek használatosak LED fénycsövekkel (többnyire porálló). Ezekhez T8 alapú LED fénycsöveket kell vásárolni, a kiválasztott lámpatesttől függően 1 vagy 2 fénycsövet.
 • Alternatív lehetőségek még azok a lámpák, amelyeknek közvetlenül saját fényforrása van. Így nem szükséges megvásárolni vagy időközben kicserélni a LED fénycsöveket. Ezek elsősorban lapos (SLIM) lámpatestek, vízálló lámpatestek vagy felületre szerelt LED panelek.
  • A vékony (slim) lámpák és a felületre szerelt panelek 2-3 cm vastagsággal abban az esetben alkalmasak, ha alacsony a mennyezet a garázsban vagy a műhelyben.
  • Vízálló lámpatesteket abban az esetben válasszon, ha a garázsban vízzel dolgozik és víz fröccsenhet a lámpatestre.

Munkaasztal megvilágítása

Ha műhelyként is használja a garázst, akkor külön világításra lesz szüksége a munkaasztal felett, ill. ott, ahol „ezermesterkedik”.

 • A LED szalag + tápegység + alu profil rendszerrel bármilyen hosszúságú lámpát hozhat létre, és pontosan úgy világíthatja meg a munkaasztalt, amennyire szüksége van.
 • A lineáris LED lámpák 30 cm, 60 cm és 120 cm hosszúságban kaphatóak, és sorolhatóak, ami szintén bizonyos fokú rugalmasságot biztosít.
 • Használhat vízálló lineáris LED lámpákat is, amelyek védelmet nyújtanak a víz és a por ellen.
 • Ugyanakkor fali LED lámpákat is választhat.

A garázs külső megvilágítása

Olyan világítást javaslunk külterületre, amely kellően megvilágítja azt, különösen a garázs bejárata és a garázskapu előtti terület.

 • A LED reflektorok vagy a mozgásérzékelővel ellátott LED reflektorok kiváló választás a garázs előtti tér megvilágítására.
 • A vízálló mennyezeti lámpa vagy homlokzati lámpa megfelelő alternatíva azok számára, akik számára a LED reflektor fénye túl erős lenne.

Vezérlés

Tippek garázs megvilágításának vezérlésére:

 • Minden világítási zónának független vezérléssel kell rendelkeznie.
 • Ha lehetséges, javasoljuk a kapuvezérlés és a garázsvilágítás kombinálását egy távirányítóval, vagy akár mobilalkalmazással.
 • Kültéri megvilágításhoz javasoljuk a világítás átkapcsolását egy érzékelővel.

Színhőmérséklet és IP védettség

Ha nem csak az autók és motorkerékpárok tárolására használja garázsát, hanem műhelyként is, ahol szívesen ezermesterkedik, akkor semleges vagy hideg fehér színhőmérsékletet ajánlunk. Hideg fehér színhőmérséklet mellett jobban megy a munka.

A kültéri lámpáknál válassza a min. IP44 védettséget.