Amit a LED világítás élettartamáról tudni kell

A LED világítás élettartama 20 000 és 100 000 óra között mozog. Napi 6 óra világítás mellett, az év 365 napján, ez legalább 9 éves élettartamot jelent. Azonban még ennyi idő elteltével sem történik meg az, ami a régi világítással, hogy a fényforrás kialszik. Csak a fényerősség csökkenése következik be, azaz a fénytermelés egy bizonyos szint alá csökken.

A világítás élettartamát az L70B50 tényezővel fejezzük ki. Például, ha egy LED izzó élettartama 30 000 óra, akkor a chipek legalább 50%-a világít ez idő után, legalább 70%-os fényáram mellett. Ez a küszöbérték olyan vizsgálatokon alapul, amelyek kimutatták, hogy az emberek nem érzékelnek 30%-nál kisebb fényerő-különbséget.

Az így meghatározott LED izzó élettartama akár 30-szor hosszabb lehet, mint egy régi klasszikus izzóé, akár 4-szer hosszabb, mint egy energiatakarékos fénycsőé, és akár 15-ször hosszabb, mint egy halogénizzóé.

Izzók élettartama

Nem tudja elképzelni mennyit tesz ki a 20 vagy 50 ezer óra világítás? A következő táblázat ebben segíthet:

A világítási órák száma 1 nap alatt A világítási napok száma évente 20 000 óra élettartam években 50 000 óra élettartam években
12 óra 250 nap 6,7 év 16,7 év
8 óra 250 nap 10 év 25 év
4 óra 250 nap 20 év 50 év

A LED termékek élettartama a hagyományos fényforrások (LED izzók, panelek, szalagok) esetében 20 000 – 30 000 óra, az ipari célú lámpatestek (ipari lámpatestek, reflektorok, közvilágítás) esetében pedig akár 100 000 óra is lehet.

Mi befolyásolja a LED lámpatestek élettartamát?

Üzemelési hőmérséklet

Az üzemelési hőmérséklet alatt azt a hőmérsékletet értjük, amely alatt a LED világítás el van helyezve. Az optimális hőmérséklet -20 és +45°C között van, ami azt jelenti, hogy a LED világítás a legtöbb hőmérsékleti viszonyok között használható.

A LED világítás hőmérséklete alacsonyabb a régi izzókhoz képest. A fényforrás helyett a lámpatestet tápláló tápegység melegszik fel. Általában az áramforrás az az alkatrész, amely a hibát okozza, nem pedig a LED chipek. Pozitívum, hogy ha gond van a tápegységgel, az általában a világítás első néhány hetében megmutatkozik, vagyis amíg még tart a garanciális idő. Csak ritkán fordul elő évekig tartó világítás után ez a hiba.

Hőelvezetés

Egy másik tényező a tápegységből történő megfelelő hőelvezetés. Különösen az elhelyezést kell figyelembe venni, vagyis azt, hogy a világításnak van-e elegendő levegője a hűtéshez, még akkor is, ha süllyesztve van vagy szűkebb helyiségekben van elhelyezve. Túlmelegedés esetén ez a paraméterek megváltozásához, az élettartam csökkenéséhez vagy akár teljes károsodáshoz is vezethet. A LED világítás hűtése a következő módon történik:

    Reflektor hűtése
  • Többnyire passzív hűtéssel. Például a reflektorok vagy izzók hátoldalán lamellák vannak, így azokat a környezeti levegő hűti. A LED szalagokból készült lámpatestek esetében alumíniumprofilokkal történő hűtésre van szükség.
  • Az aktív hűtés ventilátorral történik. Ez különösen igaz a nagy teljesítményű LED tápegységek esetében.

Feszültség

A LED világítás általában normál 230V-os feszültséggel vagy 12V-os és 24V-os feszültséggel működik. Fontos, hogy az áramellátás során a megfelelő feszültséget használja, mivel a LED lámpák érzékenyek a túlfeszültségre és a feszültség változásokra.

Feszültségproblémák jelentkezhetnek a dimmelhető LED lámpáknál, amelyeket fényerőszabályozásra alkalmatlan dimmerekkel kombinálnak. Ez a fényerősség hirtelen megváltozásában, a fényerősség csökkentésében, a fényerőszabályozó kikapcsolt állapotában vagy villódzásban nyilvánul meg. Ezért LED világításhoz csak a LED világítással kompatibilis fényerőszabályozókat ajánljuk.

Kapcsolási ciklusok

A kapcsolási ciklus a fényforrás be- és kikapcsolása, azaz a fény be- és kikapcsolásának száma. A LED világítás kapcsolási ciklus értéke legalább 15 000, de általában ennél több. Ha LED lámpatestet csatlakoztat egy mozgásérzékelőhöz, ajánlott hosszabb világítási időszakokat beállítani, hogy a lámpatest ne kapcsoljon be és ki túl gyakran.

A kapcsolási ciklusokhoz szorosan kapcsolódik a fényáram felfutása, amely a LED világításnál szinte azonnal bekövetkezik. A LED fénycsöveknél például nincs kezdeti villogás, mint a hagyományos neoncsöveknél.

Kapcsolási idő

Ez az az időszak, amikor a LED lámpák világítanak. A LED világítás élettartamát a napi világítási időből számítják ki, ez 6 és 12 óra között van. Általában nem számolunk 24 órás világítással, mert az állandó világítás hozzájárulhat a túlmelegedéshez és ezáltal a lámpa élettartamának csökkenéséhez. A 24 órás világításra a speciális ipari lámpatesteket tervezték.

Fontos: Soha ne dobja a LED és más világítótesteket a szokásos kommunális hulladékba, amikor lejár a hasznos élettartamuk. Gyűjtőhelyeken vagy a rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényekben dobja ki őket. Nálunk is van ilyen gyűjtőhely.

Hozzászólások

  1. Nagyon jó lenne, ha legalább a fele igaz lenne…
    Nekem v-tac 120-as 18w led fénycsöveim vannak a garázsban, négy darab. Két év és kb napi tíz perc használat mellett egy hónapon beül tönkrement mindegyik. Először csak az egyik fele villogott a csőnek, aztán kialudt, majd később a másik fele is kialdt. Így romlott el mind a négy cső. Teljes anyagi totálkár, még az árukat sem hozták vissza.
    Komplett kültéri almatűrában vettem őket.

    • A mi kínálatunkban is ettől a gyártótól vannak fénycsövek. Tapasztalataink alapján 3-éves garanciát kínálunk, mivel reklamációk minimális esetben vannak.

  2. Osztom a hozzászóló véleményét. Bármilyen típusú led izzót vásárolok, kb 1 év után mindegyik feladja a szolgálatot. A probléma minden esetben a kondenzátor meghibásodása. Először stroboszkóp hatás, majd sötétség. A kondi meg felpúposodik. Nyilván ez a tervezett elavulás miatt történik így. A hagyomásnyos izzószálasokkal nem volt ennyi gond,de hát profitot sem termelt a gyártóknak. V-tac-ot már alapba nem veszek, ezek voltak a leggagyibbak.

  3. A pimasz blöffök világában a led blöff élen jár. Az a baj, hogy senki nem reklamációk, mert egy év múlva nincs meg a blokkja.

  4. Reklamálni a helyes szó. A bolond automata átírta.

    • Nálunk a reklamáció nem blöff. Így, ha garancián belül cserére szorul a termék, amit nálunk vásárolt, mi ingyenesen kicseréljük Önnek egy új darabra. Nem kell hozzá a blokk sem, elég a rendelés száma, név, amelyre rendelve volt vagy más információ, amely szerint be tudjuk azonosítani a rendelését és intézni a reklamációt.

  5. Ennek a műsornak a címe , fele sem igaz ! Azért állítom mert tapasztaltam sok pénzen . 3 100 w – os reflektorból egy se bírta ki a normál izzó élttartamát . A probléma mind a 3 – nál , hogy a sok led közül már az első alkalommal látható volt , hogy sántán világítanak . Az idő teltével sorra mentek ki a ledek . 3 -4 után ki lehetet dobni a szemétbe . Ha cserélni lehetne a ledeket akkor is csak a barkácsolóknak tudom ajánlani . A led fényforrások 60 % – ban hibásan vannak gyártva . Nem válogatják bele a ledeket . A fénycsovekről és a menetes ledlámpákró még rosszabb a véleményem .

    • Sajnáljuk, hogy rossz tapasztalata van a LED termékekkel. Tapasztalataink alapján 3 vagy 5-éves garanciát kínálunk az általunk kínált termékekre, mivel reklamációk nálunk minimális esetben vannak. Ha garancián belül cserére szorul a termék, amit nálunk vásárolt, mi ingyenesen kicseréljük Önnek egy új darabra.

  6. Az én tapasztalatom szerint , a ledes fényforrások életartama a hagyományos izzóktól bőven elmarad .A régi fénycsövekét meg sem közelíti . Nem az a kérdés melyik takarékosabb ,természetesen a led. Én már nem is merek csak drága ledes fényforrást venni , igen mozgásérzékelőre van rakva ezzel is a spórolást segítve .Az alkonyatkapcsoló az esti órákban indítja ,gondolom a macskák is elindítják éjjel párszor . 10 égőből 4db 2 héten belül kibukik . A többi fél éven belül . A régi 36w-os fénycsőből az 5-10 éves sem volt ritka . 50000 óra? Ez egyszerűen nem életszerű . Hangsúlyozom ez az én tapasztalatom . Az energia takarékossága ,fényereje elvitathatatlan.

  7. Igaz a led izzók élettartama mégsem közelíti a hagyományos izzókét.Fél éven belül már 2db mennyezeti led lámpát cseréltem.

  8. Nálam a G9-es foglalatú led izzók kb. 7-8 hónap után adják fel. 6 hónap a garancia 🙁 a többi led izzó bírja, de a G9-esek tragikusan rosszak 🙁 🙁

    • Sajnáljuk, hogy rossz tapasztalata van a LED termékekkel. Tapasztalataink alapján 3 vagy 5-éves garanciát kínálunk az általunk kínált termékekre, mivel reklamációk nálunk minimális esetben vannak. Ha garancián belül cserére szorul a termék, amit nálunk vásárolt, mi ingyenesen kicseréljük Önnek egy új darabra.

Hozzászólás