Mi a sugárzási szög?

Gyakran találkozunk a sugárzási szöggel, annak beesési szögével kapcsolatos kérdésekkel a LED izzók, reflektorok és más lámpatestek kapcsán. A következőkben megpróbálunk rá egyszerű magyarázatot adni.

Mi a sugárzási szög?

A sugárzási szög alatt azt a szöget értjük, melyet megvilágít a lámpatest. A megadott sugárzási szögön kívüli területeken a fényerő csökken, ezért látjuk ugyan a fényt, de a tér nincs megvilágítva (eléggé gyenge).

A sugárzás szögének meghatározásakor általában figyelembe vesszük a kisugárzott fénynek azt a részét, mely legalább 50%-os intenzitású a merőleges sugárzáshoz képest (vagyis, ahhoz a ponthoz képest, ahol a legerősebben világít). Magyarázat: Lámpatest 60°-os sugárzási szöggel a valóságban nagyobb térbe szórja a fényt, 60° fölé is, de a 60° feletti sugárzása már csak 50%-a a fény erősségének, ahhoz képest, mint amikor egyenesen a lámpatest alatt állunk.

A lámpatest amikor minden irányba szórja a fényt, akkor 360°-os sugárzási szögről beszélünk. Ha a lámpatest keskeny fénysugarat bocsájt ki, akkor 8° -os a fényszórása. A kép a legtipikusabb sugárzási szögeket ábrázolja:

38° sugárzási szög45° sugárzási szög60° sugárzási szög90° sugárzási szög120° sugárzási szög270° sugárzási szög

Milyen tényezők befolyásolják a sugárzási szöget?

LED chip

A különböző LED chippeknek más-más a sugárzási szögük.

 • SMD (surface mounted diodes – felületre szerelt dióda) tette először lehetővé a nagyobb sugárzási szöget – általánosan 120° sugárzási szöggel rendelkeznek.
 • Power LED – nagy teljesíményű LEDek az optikának köszönhetően 30°- 60° közötti keskeny sugárzással rendelkeznek.
 • COB (chip on board) – LED chipeket egy közös házban, nagy fém vagy porcelán alaplemezen helyeznek el – sugárzása, a lámpatesttől függően 60° és 120° között van.
 • LED filament sugárzási szöge 360°, mint a klasszikus wolfrámszálas izzóké volt.

A sugárzás szögét nem csak a chip – dióda befolyásolja, de az az optika is, amely korrigálja a fényt a szükséges szögbe.

Optika

A lámpatest optikája szerint a fény vagy fókuszál vagy szétszóródik a térben. A megfelelő lencse használatával, a dióda által kibocsájtott fény 45° alatti sugárzási szöge esetében, erősebb fényáramot érhetünk el pl. 8° alatt, amely messzebbre is világít. A kültéri fókuszált-reflektorok esetében is így van, melyeket távolabbi dolgok megvilágítására használnak anélkül, hogy a környezet is megvilágítnák.

Miért jó a fényt fókuszálni? Az azonos fényerő (watt) és fénymennyiség (lumen) esetében erősebb és összpontosítottabb fényt kapunk. Ha csak egy konkrét felület megvilágításáról van szó, pl. hirdetőtábla, akkor a megfelelő sugárzási szög kiválasztásával a 30W-os reflektor helyett elég lesz 20W-os is, szűkebb sugárzási szöggel.

Miért jó a fényt szórni? Vannak olyan esetek, amikor a lámpatestek elhelyezése már előre adott. Ha a lámpatestek távolabb helyezkednek el egymástól, akkor a teljes megvilágítás érdekében hasznosabb szélesebb sugárzási szöggel rendelkezőt választani. Ebben az esetben a világításhoz magasabb fényerőre van szükség (több lumen, több watt), de kevesebb lámpatestre. A szélesebb sugárzási szöggel rendelkező lámpatestek zavarhatják a láthatóságot.

A lámpatest elhelyezése és iránya

A megfelelő fényszórás kiválasztásánál fontos tudnunk, hogy mit várunk el a lámpatesttől és hová lesz elhelyezve.

Ha fali vagy mennyezeti klasszikus E27 lámpatest be van csavarva a mennyezetbe (a mennyezet alatti teret szeretnénk megvilágítani), akkor a keskeny sugárzási szöggel rendelkező izzó használata nem ajánlott. Ilyen esetben legalább 270° vagy nagyobb sugárzási szöggel rendelkező lámpatestre van szükség.

A besüllyesztett lámpatestek esetében nincs értelme 180° nagyobb beesési szöggel rendelkező izzókat választani, mert feleslegesen világítanának a mennyezet irányába..

Spotizzóknál, ha szeretnénk úgy megőrizni a fénysugarat, hogy közben ne vakítson, használjuk a 60°-os sugárzási szöggel rendelkezőket. Ha mennyezeti izzóval akarjuk megvilágítani a teret, akkor az izzó sugárzasi szöge 90°-180° között legyen.

A lámpatest távolsága

A megfelelő sugárzási szögű lámpatest kiválasztásának egy másik tényezője az a távolság, ahonnan a teret megvilágítjuk.

Ha alacsonyabban van a mennyezet és az egész teret akarjuk megvilágítani, akkor szélesebb sugárzási szöget kell választanunk. Magasabban lévő mennyezet esetében ugyanakkora tér megvilágítására, keskenyebb sugárzási szögű izzók is megfelelők. Ne feledjük azonban, ha keskenyebb sugárzási szöget választunk, ugyan növeljük a fény intenzitását, de csökkentjük ugyanannak a térnek az ugyanakkora magasságból való megvilágítását. Ez azt jelenti, hogy a lámpatesteket sűrűbben kell elhelyeznünk.

Fő-, vagy dekorációs világítás?

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a tervezett fényforrás kiegészítő/dekorációs eleme lesz a térnek, vagy fő világításként fog működni.

E tekintetben a háztartásokban a bútoroknál LED szalagot használnak, melyek érdekes kiegésztő hangulatelemei a beltérnek. Nem helyettesítik azonban a fő fényforrást. Sugárzási szögük 120° és leggyakrabban konyhákban, munkafelületeknél alkalmazzák. A megfelelő teljesítményű LED szalagok teljes mértékben meg tudják világítani a munkalapot még ott is, ahová nem helyezhető lámpatest.

A keskeny sugárzási szögű (30°-45°) beltéri reflektorok is hasznos kiegészítői a beltér megvilágításának. Segítségükkel az erős fénysugár csak a kiválasztott felületre irányul, így a környezet felesleges megvilágítása elmarad. Ezt a módot leggyakrabban üzlethelységek, kirakatok megvilágításánal használják.

Milyen sugárzási szöget válasszunk?

A következőkben megpróbáljuk két példa segítségével bemutatni, hogyan válasszunk megfelelő sugárzási szögű világítótestet. A két esetben a sugárzás szöge erőteljesen eltér.

LED reflektorok

A reflektorok felhasználása sugárzási szögeiktől függően:

 • felületek, falak konkrét területének megvilágításához (pl. hirdetőtábla) 60° sugárzási szöggel rendelkező lencsés LED reflektorat
 • nagy külterek klasszikus megvilágításához (kert, parkoló, stb.) 120° sugárzási szöggel rendelkező reflektorokat ajánlunk.

LED spotizzók

Ide sorolhatjuk azokat a spotizzókat is, amelyek világító-forrása be van építve a testükbe, valamint a GU10 vagy az MR16 izzókat is. Példaként említhetünk egy 4x4m, 2,3m magasságú belteret, melyet 100lx fényintenzitással akarunk megvilágítani.

Javaslatunk a következő:

 • Használjunk széles sugárzású, 120° lámpatestet. Hogy elérjük a szükséges intenzitást fontos, hogy 1600lm fényerejű, vagyis 20W-os LED lámpatesttel számoljunk.
 • Használjunk kb. 40° sugárzási szögű spotizzót. Az adott területre egyenletesen elosztva kb. 9 db, 180lm fényerejű, vagyis 3W LED izzót kell elhelyeznünk.

Amint látják, nincsenek pontos szabályok és ajánlatok a helyes sugárzási szőgű lámpatestek kiválasztásához. Minden a konkrét helyzettől, megvilágítani kívánt felülettől, az Önök kívánalmaitól függ. Szükség esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Bátran lépjenek velünk kapcsolatba, amennyiben szakmai tanácsra, konkrét termékre, információra van szükségük!

Hozzászólások

 1. Jónapot érdeklödöm, az én esetemben egy 15nm2 es 2,40m belmagasságú (parasztház) nappali helységnél elegendö fényt szórna 2 db 120fokos sugárzás szögu led fénycsö ami a plafonra lenne szerelve. Mivel alacsony a belmagasság, tartok töle, hogy nem elég nagy a.sugárzási szöge. Mekkora sugárzási szöget ajánlanak ekkora belmagasságú, és keruletu helységbe?
  Nappaliként az egész nap itt tanyázunk, igy szeretjuk látni még aztis ha a pok mászik a falon

  • A kínálatunkban lévő T8 LED fénycsövek 160° sugárzási szöggel vannak ellátva, ami megvilágítja a pókot is a falon 🙂 Elsősorban az adott fénycső fényerejét kell figyelemben venni. Ha 120cm LED fénycsőt szeretne, annak a fényereje 1700lm. A 150cm LED fénycsőnél a fényerő 2000lm. Ezek az értékek, amennyiben 2db fénycső van felszerelve, elegendőek az adott helység megvilágításra.

Hozzászólás